17 Aralık 2011 Cumartesi

Google’dan Ceza Almış Sitelerin Yapması Gereken!

Eğer Google sitenizi listesinden çıkarırsa ya da kendi kalite prensiplerine aykırı girişimlerde bulunan web sitelerinin arama motorundaki sıralamasını el ile değiştirmesi durumda Google’dan ceza yemiş, ya da diğer bir deyişle Google’dan penaltı almış olursunuz.

Örneğin, eğer sitenizin tamamı bir başka sitenin bire bir kopyası ise, ya da çeşitli Black Hat SEO tekniklerini kullanmışsanız ve Google sizi bunu yaparken yakalamışsa, bu sebeplerden ötürü Google sizi arşivinden kaldırabilir.

Büyük Şirketlerin de Başına Geliyor:
Bu durum Amerika Birleşik Devletleri’nde büyük bir şirket olan J.C. Penney’nin de başına geldi.
Şirket, aylarca “Samsonite bavul” ve “kadın kıyafeti” gibi çok sayıda popüler anahtar kelime için iyi bir sıralamaya sahipti. Görünüşe bakılırsa birisi (şirket bunun kim olduğunu bilmediği konusundaısrar ediyor) şirketin web sitesine yönelik çok sayıda kalitesiz link almış.

New York Times birkaç hafta önce konu ile ilgili haberi yayımladığında, Google Penney’nin sıralamasını çok sayıda anahtar kelime için önemli oranda düşürdü. Penney kaybettikleri sıralamayı en kısa sürede doğal yollardan geri kazanmak için elinden geleni yapacağını bildirdi. Peki ya sizin şirketiniz J.C. Penney kadar büyük değilse?

Eğer küçük bir web sitesi sahibi iseniz ve Penney’nin harcayabileceği kadar SEO’ya harcayacak paranız yoksa ne olacak? Yazının devamında bu tip kişi ve kurumların Google penaltısı sonucu kaybettiklerini geri kazanması için atması gereken 5 önemli adımı bulacaksınız.

Önce Gerçekten Penaltı Olup Olmadığını Araştırın:
Google algoritmasını düzenli olarak (bir yıl içerisinde 500 kez kadar) değiştirmektedir. Genellikle bu değişiklikler küçük çaplı değişikliklerdir ancak bazen büyük çaplı değişikliklerde yapılmakta, tıpkı geçtiğimiz günlerde açıklanan ve Content Farm adı verilen kalitesiz ancak inanılmaz miktarda içerik bulunduran sitelere karşı Google’ın savaş açmış olması gibi.

Bu durum doğrudan bir ya da birkaç web sitesini hedefleyen bir değişiklik değil. Aksine, Google’ın arama sonuçlarını daha da iyileştirmek için yaptığı bir algoritma değişikliği sonucu sistemin içerik çiftliği denen bu siteleri otomatik olarak algılaması ve arama sonuçlarındaki sıralamasını düşürmeyi hedefliyor olması. Yani eğer sitenizin sıralaması Google’ın yaptığı bir algoritma değişikliği sonucu düşmüşse, bu konuda yapabileceğiniz bir şey yoktur.

Öte yandan eğer sitenizin Google arama motorundan tümüyle kaldırıldığını ya da sadece sizin sitenizin sıralamasının önemli oranda düştüğünü ancak sizinkine benzer sitelerin sıralamasında herhangi bir değişikliğin olmadığını görürseniz, o zaman muhtemelen Google size penaltı vermiştir (sitenizin Google arşivinde yer alıp almadığını görmek için arama motoruna site:alanadiniz.com yazmanız yeterli olacaktır. Eğer sitenize ait sayfaları görüyorsanız, siteniz Google arşivinde yer alıyordur).

Nerede Hata Yaptığınızı Bulun:
Black Hat SEO’nun yasadışı olmadığını hatırlatalım. Eğer Black Hat SEO girişimlerinde bulunduysanız hapse girmeniz ya da para cezası ödemeniz söz konusu değildir. Ancak, Google’ın kalite prensiplerine aykırı hareketlerde bulunmuş olmanız sonucunda site sizi kendi arşivinden kaldırırsa, bu dolaylı yoldan sitenizin yüksek miktarda maddi zarara uğramasına neden olacaktır. Bu sebeple Google Webmaster sayfasındaki açıklamaları dikkatle okumanızı ve nerede hata yapmış olabileceğinizi anlamaya çalışmanızı öneririz.

Sorunu Giderin:
Sanırım bunun ne demek olduğu açık – sorunun ne olduğunu bulduğunuza göre artık o sorunu gidermeniz gerekiyor. Bazen bu tip sorunları gidermek söylendiği kadar kolay olmayabilir. Ancak örneğin beyaz arkaplan üzerine beyaz renkli metin kullanıyorsanız, sitenizdeki sayfaları hedeflediğiniz anahtar kelimelerle gereğinden fazla doldurmuşsanız ya da diğer sitelerin içeriğini çalıyorsanız, bu tip sorunları gidermek kolaydır, zira kendi sitenizin kontrolü sizdedir. Amcak sitenize çok sayıda düşük kaliteli ya da spam içeriğe sahip web sitelerinden link almışsanız, o zaman bu sitelerin her biri ile iletişim kurup size yönelik bağlantının sitelerinden kaldırılmasını talep etmeniz gerekecektir.

Google’a Ulaşın:
Google webmaster blogunda bir iletişim formu mevcut. Bu formu kullanarak Google’dan penaltı aldığınıza inandığınızı, sorunu gidermek için neler yaptığınızı ve sitenize yeniden bir göz atmalarını rica edin.

Yeniden Çalışın:
Son olarak, sitenizin kaybettiği sıralamayı yeniden kazanmanız gerekmektedir. Google sizi yeniden veritabanına eklese bile, arama sonuçlarındaki sıralamanız penaltı almadan önceki gibi olmayacaktır. Kaliteli sitelerden doğal linkler almaya çalışmanız ve Google’ın kabul ettiği SEO tekniklerinden had safhada faydalanmanız gerekecektir ki bu sayede Google’ın gözünde tekrar “iyi” bir web sitesi olarak görünebilesiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder